Open tuin

 

Landgoed Kasteel Aerwinkel heeft een grote botanische Engels landschapstuin. Er zijn meer dan 300 verschillende bomen en heesters in diverse perken

Landgoed Kasteel Aerwinkel is sinds 2013 ook aangesloten bij het European Garden Heritage Network. De variëteit aan bomen en heesters is misschien wel de grootste van Zuid Nederland.

Aan de mooie Engelse Landschapstuin wordt veel aandacht besteed, maar we laten ook heel bewust het gras op de grote gazons groeien om ons steentje bij te dragen aan de noodzakelijke biodiversiteit. 

Dit jaar hebben we voor het eerst een heel bijzondere eetbare tuin genaamd Van nature. Op afspraak zijn de ontwikkelaars er ook om uitleg te geven en wellicht hun oogst te verkopen.

Wilt u graag een rondleiding door de tuin? Dit is mogelijk bij intekening van minimaal 5 personen voor € 9,50,- p.p. Aansluitend kunt u eventueel op ons terras, of in de Gasterij  genieten van een koffie/ thee en natuurlijk kunt u dit uitbreiden met een lekker stuk vlaai, of een uitgebreider arrangement in overleg.

De landschappelijke tuin van Aerwinkel is een combinatie van de restanten van een Franse baroktuin en een Engels-Nederlandse landschapstuin.

De 400 meter lange centrale oprijlaan van Aerwinkel slingert temidden van de sinds 1850 daterende Engelse tuin naar en langs het kasteeltje en de achterliggende bijgebouwen, waar het terras ligt, waar de bezoeker tijdens openingstijden koffie, thee en kleine gerechten kan gebruiken.

De tweede rechte en veel oudere oprijlaan van het landgoed komt niet direct langs het huis, maar voert de bezoeker rechtstreeks naar de bijgebouwen en het terras. Langs deze oprijlaan staan eeuwenoude kastanjebomen die nog onderdeel uitmaakten van de Frans baroktuin die achter de vroegere kasteelboerderij lag. De kasteelboerderij is afgebroken door de “Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid”, een van oorsprong Franse orde, die 30 jaar lang op Aerwinkel hebben gewoond van 1956 tot 1986. Zij hebben in plaats daarvan, in het midden van de jaren 60 van de vorige eeuw, een kapel en houten bijgebouwen geplaatst, om de herstellende patienten van het ziekenhuis in Sittard onder te brengen.

De ontwerper van de Engelse landschapstuin is onbekend, maar het vermoeden bestaat dat het ontwerp afkomstig is van degene die ook Kasteel Aerwinkel heeft gebouwd, Pierre Cuijpers, architect van o.a. het Rijksmuseum en van het Centraal Station in Amsterdam. Er is slechts één ander kasteel waar Pierre Cuijpers ooit nog een tuin heeft ontworpen, Kasteel Haarzuilen, ruim 50 jaar later.

Wel weten we, dat bij het ontwerp gebruik is gemaakt van een andere, toendertijd nog bestaande, Engelse landschaptuin, namelijk die van Landgoed de Pettelaar, een ontwerp van de bekende landschapsarchitect Zocher.

Kenmerkend voor de tuinen van Kasteel Aerwinkel is dan ook dat de aanplant dateert uit 3 periodes: 1750 – 1800, 1850 – 1870 en 1995 – 1998.

De monumentale bomengroepen worden nu afgewisseld en ondersteund door prachtige zeer kleurrijke perken met 20 jaar oude bomen en heesters. Vooral langs de oprijlaan en langs het achtergazon zijn grote groepen rhododendrons en azalea’s aangeplant. Door de afwisseling met bosgedeeltes waar ook veel rhodo’s bloeien, mag de tuin van Aerwinkel met recht een “woodlandgarden” genoemd worden.

Grote aantallen bomen en heesters in het kasteelpark staan tot in het najaar in de bloei en laten het park steeds weer anders uitzien, onder andere: de zakdoekenboom (Davidia involucrata), de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), der Japanse storaxboom (Styrax japonica), de Japanse kornoelje(Cornus Kousa), de Noord-Amerikaanse sneeuwklokjesboom (Halesia Carolina), de mammoetboom(Sequoia gigantea) en de als “levend fossiel” bekende Seqoia-soort Metasequoia, de pluimspirea(Holodiscus discolor), de specerijstruik (Calycanthus Florida) en de abelia (Abelia grandiflora).

Bekend is kasteel Aerwinkel bij buurtgenoten vanwege een prachtige omgevallen acacia (Robinia Pseudoacacia) die er reeds 50 jaar ligt en die de bezoeker noch immer verrast met op neus- en ooghoogte aanwezige bloemen. Al tientallen jaren maakt men communie- en bruidsfoto’s bij deze unieke boom.

Landgoed Kasteel Aerwinkel is sinds 2013 ook aangesloten bij het European Garden Heritage Network.

nl_NLNL